Sfantul Ioan Damaschin – Despre feciorie

15 martie 2008
Cei trupesti si cei iubitori de placeri blameaza fecioria si aduc drept marturie urmatorul text: “Blestemat este cel care nu ridica samīnta īn Israel” (Deut. 25,9). Dar noi avand incredere in Dumnezeu Cuvantul, care s-a intrupat din Fecioara, spunem ca fecioria este de la īnceput si ca dintru īnceput a fost sadita īn firea oamenilor. Omul a fost plasmuit din pamīnt virgin. Din Adam numai a fost facuta Eva. Īn paradis domnea fecioria. Dumnezeiasca Scriptura spune ca atīt Adam cat si  Eva erau goi si nu se rusinau (Fac. 2,25). Cīnd insa au calcat porunca, au cunoscut ca erau goi si, rusinīndu-se, si-au cusut lor īnvelitori. Si dupa calcarea poruncii, cīnd au auzit: “Pamīnt esti si īn pamant te vei intoarce” (Fac.3,19), cand prin calcarea poruncii a intrat moartea in lume, atunci “a cunoscut Adam pe Eva, femeia lui, si a zamislit si a nascut” (Fac. 4,1). Pentru aceea a fost īnfiintata casatorie, ca sa nu se distruga si sa se desfiinteze, din pricina mortii, neamul omenesc, pentru ca, prin nasterea de copii, avea sa se mīntuie neamul omenesc.
Poate ca cei care au facut obiectia de mai sus vor īntreba ce vor sa spuna cuvintele “Barbat si femeie” (Fac. 1,27) si cuvintele: “Cresteti si va īnmultiti” (Fac. 1,28). La acestea vom spune: cuvintele “Cresteti si va īnmultiti” nu indica numaidecīt inmultirea oamenilor prin impreunarea conjugala. Dumnezeu putea sa faca sa se īnmulteasca neamul omenesc si īn alt chip daca ar fi pazit pīna la sfīrsit necalcata porunca. Dar Dumnezeu, prin prestiinta Sa, Cel care stie pe toate īnainte de nasterea lor, stiind ca au sa calce porunca si au sa fie condamntati la moarte, anticipīnd aceasta, a facut barbatul si femeia si a poruncit sa creasca si sa se īnmulteasca. Sa mergem mai departe īn cele spuse si sa vedem si superioritatea fecioriei, care este tot una cu a vorbi despre castitate .

Poruncindu-i-se lui Noe sa intre īn corabie, si īncredintīndu-i-se sa pastreze samīnta lumii, īi porunceste astfel: “Intra tu si fiii tai si femeia ta si femeile fiilor tai” (Fac. 7,7). I-a despartit pe ei de femei, pentru ca trebuia sa treaca īn curatie noianul de ape si potopul acela mondial. Dar dupa īncetarea potopului spune: “Iesi tu si femeia ta si fiii tai si femeile fiilor tai” (Fac. 8,16). Iata este īngaduita iarasi casatoria pentru īnmultirea neamului omenesc. Apoi Ilie, conducatorul carului care sufla foc, omul care strabate cerul (4 Regi 2,11), n-a īmbratisat necasatoria si a fost marturisit prin īnaltarea sa mai presus de oameni? Cine a ?nchis cerurile? (3Regi 17,1) Cine a sculat mortii? (3 Regi 17,17-24) Cine a taiat Iordanul? (4 Regi 2,8) Nu Ilie, care a trait īn feciorie? Dar Elisei, ucenicul acestuia, aratīnd aceeasi virtute, n-a mostenit īndoit darul Duhului, cand l-a cerut? (4 Regi 2,9-14) Dar cei trei tineri? Nu prin faptul ca au pazit fecioria au ajuns superiori focului, caci, prin feciorie, trupurile n-au putut fi mistuite de foc? (Daniil,3,12-28) Nu vom trece sub tacere nici pe Daniil, al carui trup a fost īntarit de feciorie incat dintii fiarelor n-au putut sa-l īnghita (Daniil 6,16-22). Oare Dumnezeu cīnd a voit sa se arate israelitilor, n-a poruncit sa-si curete corpul? (Ies. 19,15) Oare preotii nu se curatau pe ei īnsisi, cīnd paseau īn Sfanta Sfintelor? Oare legea n-a numit curatenia mare fagaduinta facuta lui Dumnezeu?
Trebuie asadar sa se īnteleaga īn chip mai duhovnicesc porunca legii. Exista o saminta duhovniceasca, zamislita prin dragoste si teama de Dumnezeu īntr-un pintec sufletesc, care sufera si naste duhul m?ntuirii. Astfel trebuiesc ?ntelese cuvintele: “Fericit cel care are samīnta īn Sion si rude īn Ierusalim” (Isaia, 30,9). Este oare fericit, chiar daca va fi curvar, betiv, idololatru, numai daca are samīnta īn Sion si rude īn Ierusalim? Nici un om care cugeta just nu va vorbi asa.
 

Fecioria este viata īngerilor, insusirea oricarei firi necorporale. Spunem aceasta fara sa hulim casatoria – sa nu fie! – caci stim ca Domnul a binecuvīntat casatoria atunci cīnd a trait printre oameni (In. 2,1-10) si stim si pe cel care a spus: “Cinstita este casatoria si patul neīntinat” (Evrei 13,4). Stim totusi ca fecioria este superiora casatoriei. Atīt in virtuti cit si in vicii sunt grade mai inalte si mai joase. Cunoastem ca toti muritorii, afara de īncepatorii neamului omenesc, sunt odrasle ale casatoriei. Aceia sīnt plasmuiri ale fecioriei si nu ale casatoriiei. Necasatoria, īnsa, dupa cum am spus, este imitarea īngerilor. Prin urmare pe cat este superior ingerul omului, pe atat mai cinstita este fecioria decat casatoria. Dar ce spun īnger? insusi Hristos, slava fecioriei, nascut numai din Tatal fara de īnceput, neseminal si fara de īmpreunare, dar si īntrupat pentru noi fara de īmpreunare din Fecioara si facut om asemenea noua, Īnsusi a aratat īn el insusi fecioria cea adevarata si desavīrsita. Pentru aceea nici nu ne-a poruncit-o, “caci nu toti pricep acest cuvīnt” (Mt. 19,11), dupa cum Īnsusi a spus. El īnsa, prin fapta, ne-a īnvatat si ne-a īmputernicit spre aceasta. Dar cui nu-i este clar ca acum fecioria domneste īntre oameni?
Buna este nasterea de copii, pe care o aduce casatoria! buna este casatoria din pricina destrabalarilor! (1Cor. 7,2) Casatoria le curma pe acestea si nu īngaduie furiei poftei sa fie mīnata spre fapte nelegiuite, din pricina īmpreunarii legale din casatorie. Buna este casatoria pentru cei care nu se pot īnfrana! Dar mai buna este fecioria, deoarece cultiva nasterea de copii ai sufletului si aduce lui Dumnezeu rugaciunea, ca un fruct copt. “Cinstita este casatoria si patul neīntinat, dar pe curvari si pe preacurvari īi va judeca Dumnezeu” (Evrei 13,4).


Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X